
2013 LPA Training Session  

Question and Answers  

 

District Three - Yazoo City: February 26, 2013   

Question:  Can the purchase of real property by the LPA, prior to a project being initiated, be 

used as special match credit on a project?  

Answer:  If it can be documented by the LPA that the property was purchased in accordance 

with the Uniform Act, and the LPA has met the environmental and LPA program regulations, it 

is conceivable the that the value of the property could be used as match credit.  However, 

experience has shown that usually the LPA cannot provide the documentation that the Uniform 

Act was followed on acquisitions prior to project initiation.  If the documentation can be 

provided to the ROW Division that the Uniform Act was followed, the ROW Division will verify 

the amount and submit a recommendation to the LPA Division.  The LPA Division will have the 

final authority to approve the use of the expenditures as special match credit.  

Question:  Can the LPA use a contract title abstractor to provide title abstracts on a project 

(implied rather than use an attorney)?   

Answer:  Yes, title abstractors can be used to provide title abstracting services, but, the LPA 

project manager must be able to certify that the LPA has clear title to all real property interest 

on each acquired parcel, before the Right of Way Division Administrator will issue a right of way 

certificate on the project 

Question:  Can Waiver Valuations be used on Temporary Easements for LPA projects?   

Answer:  The waiver valuation process is explained in 49 CFR 24.102(c)(2), Subpart B and 

Appendix A.  The purpose of the appraisal waiver provision is to provide the agency a technique 

to avoid the costs and time delay associated with appraisal requirements for low value, non-

complex acquisitions.  The intent is that non-appraisers make the waiver valuations, freeing 

appraisers to do more complex work. If the proper waiver valuation process is followed where 

the LPA determines that an appraisal is unnecessary because the valuation problem is 

uncomplicated based on the review of the available data, waiver valuations could be used to 

value temporary easements.  It is important to realize that the agency employee or consultant 



making the determination to use the appraisal waiver process must have enough 

understanding of appraisal principles to be able to determine whether or not the proposed 

acquisition is low value and uncomplicated.  We recommend consulting with a qualified review 

appraiser and the ROW District Coordinator to determine if the acquisition can be 

accomplished using waiver valuations in accordance with the Uniform Act. 

Question:  Do LPA Supplemental Agreements that are signed by the District Engineer need to 

be ratified by the Commission? 

Answer:  Yes, once the total amount of work added to a project via supplemental agreements 

that have are <$100,000 reaches $100,000 they will need to go through ratification before the 

Mississippi Transportation Commission.  Your LPA Coordinator can facilitate this.  

Question:  Will funds under MAP-21, or any other Federal-Aid funds be effected by the 

federal sequester? 

Answer:  It is unlikely but it is still not determined at this time.  

 

District Seven - McComb: February 28, 2013   

There were no particular questions at this session that required follow-up from 

MDOT, only clarifications.  

District Six- Gulfport:  March 14, 2013   

Question:  What if there is a change in the PDM during project development?   

Answer:  Whether or not the change in the PDM affects a particular project depends on the 

phase of project development and the degree of change.  In short it will be evaluated on a case-

by-case basis but will tend to side towards NOT hindering the progress a project development if 

at all possible. Contact your coordinator for guidance. 

______________________________________________________________________________ 

Question:  Are donated Right-of-Way properties eligible for Special Match Credit?   

Answer:  Yes, but they would need a certified appraisal and review appraisal to verify the 

value that is available.  



______________________________________________________________________________  

Question:  What if there have been pages removed from a bid packages for the low bidder 

and all other bids are bids are irregular?   

Answer:  Any bid proposal with parts removed is to be considered “stripped” and should be 

deemed irregular and not accepted. 

______________________________________________________________________________  

 Question:  Are contractor’s required to obtain performance bonds for the work they perform 

on an MDOT LPA project?   

Answer:   Yes, Section 903 of the contract documents outlines the terms of the Performance 

and Payment Bond.  

 

District Five- Jackson:  March 21, 2013 

Question:  If the LPA decides to use the Master List, and the Consultant they select are unable 

to pick up extra work, is the Consultant obligated to take the contract?   

Answer:   No. 

______________________________________________________________________________  

Question:  What if the total of two or more contracts exceeds $250,000 for the Master List 

selection? 

Answer:   It wouldn’t matter for this; only for Small Business Purchases. 

______________________________________________________________________________  

Question:  Does ROW acquisition fall under the Brook’s Act?  

Answer:   No 

______________________________________________________________________________  

Question:  After selection is made, can you go public before MDOT concurrence?  

Answer:   No, MDOT must concur in the selection prior to the selection being made public. 



Question:  If there is a simple project that you think does not need ROW and you start the 

project and find out you need ROW, can you do an S/A to get ROW? 

Answer:    

______________________________________________________________________________  

Question:  Can you select based on base bid for Add Option Bidding? 

Answer:  No, the low bidder must be selected based on a combination of base bids and all Add 

Options.  The LPA would at that time select which Add Options, if any, they are able to include 

when they award the contract based on bids.  

 

District Two - Oxford:  March 26, 2013 

Question:  Will all projects over $500,000 be audited? 
 
Answer:  The $500,000 amount triggers the requirement to have an audit conducted in 

accordance with OMB Circular A-133. Also, the $500,000 is in regards to federal expenditures 
incurred for all federal programs of the LPA.  If an A-133 audit is required, the CPA will 
determine the federal programs that will be tested/audited. 
______________________________________________________________________________  

Question: What time of year will the notification letter be sent? 

 
Answer:  The first part of January following the end of LPA’s fiscal year.  Example: For the year 

ended September 30, 2012, the notification letter was sent January 14, 2013.  
______________________________________________________________________________  

Question: Does the letter go out after the project is completely closed out? 

 
Answer:  No, the notification letter pertains to the annual audit of the LPA. 

_____________________________________________________________________________  

Question: Is the letter in reference to all Federal money or just Federal Highway? 
 
Answer:  All federal expenditures incurred by the LPA during the fiscal year 

_____________________________________________________________________________  



 
Question:   If an LPA selects a Consultant for CE&I, and then has an S/A that pushes the 

money over $250,000, will Federal Hwy. pay that? 

 
Answer:  No, the LPA is responsible for incurring those costs. 

____________________________________________________________________________  

 

District One - Tupelo:  March 26, 2013 

Question:   If the notification letter reveals that the LPA has not received Federal Hwy funds but has 

received other Federal funds, does Audit Division want the report? 

 
Answer:  No, only if the LPA receives a notification letter from MDOT. 

 

Question:   Is the audit threshold based on the amount of the grant or the amount  the LPA actually 

used? 

 
Answer:  The audit threshold of $500,000 is based on all federal expenditures incurred during the year 

and not the overall grant/contract amount. 

____________________________________________________________________________ 

Question:   When limiting the use of “variable” on plan typical sections, what about variable slopes? 

Answer:  The slopes should remain constant except at the beginning and the end of construction, 

where they will have to vary to transition to the existing slopes, assuming that the existing slopes are 

different than the proposed slopes.  Additionally, there may be short sections that require variable 

slopes in order to stay within ROW.  These sections of variable slope should be kept as short as 

possible.   If the majority of the length of the project will require variable slopes, then flattening the 

slopes and acquiring ROW may be a better alternative. 

____________________________________________________________________________ 

Question:   Is state law more stringent than Federal law regarding acquisition? 

 
Answer:  In regard to acquisition of real property, state law is very similar to the Uniform Act (Federal 

acquisition law).  All LPA projects administered by the MDOT LPA Division have federal funds 



participation, either in the engineering, right of way or construction phase of the project, which requires 

the local public agency to comply with the Uniform Act requirements in the acquisition of real 

property.  LPAs must follow all state and Federal acquisition laws.   

 


