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QUESTIONS RECEIVED AS OF MAY 12, 2010 

  
1.  Section 10.0 of the Technical Requirements of the RFP states that 
drilled shafts less than 48" in diameter shall have a design factor of 
safety of 2.0 based upon the results of a static load test.  Chapter 4 of 
the AASHTO Standard Specifications for Road and Bridge Construction 
states "Drilled Shafts...shall be designed for a minimum factor of safety 
of 2.0 when the design is based on the results of a load test conducted 
at the site. Otherwise, shafts shall be designed for a minimum factor of 
safety of 2.5".  AASHTO allows for the construction of a drilled shaft 
without a test shaft if you provide a factor of safety of 2.5 or higher.  
Will MDOT follow the AASHTO specifications and waive any test shaft 
requirements if a factor of safety of 2.5 or higher is provided for the 
drilled shaft design? 
 

No. 
 
2.  Will MDOT require a trial shaft at each bridge site where drilled 
shafts are used? 
 

See requirements in revised Section 10.5 of the Technical Requirement in 
Addendum #1. 

  
3.  Will MDOT allow a production shaft be used as a test shaft? 
  

No. 
 


