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QUESTIONS RECEIVED AS OF May 22, 2009 

  
1. Are Hydraulic and/or scour studies required for hydraulic bridges? 
 
No. However, bridge deck drainage must be designed as described in 
Section 12. 
 
2. Is there a discrepancy in the Drainage Criteria between Section 12.1 and 12.3 
pertaining to the hydraulic opening. 
 
The effective hydraulic opening is bounded by the profile below the 
High Water elevation. 
 
3. Are the bridge end approach slabs to be replaced or just widened? 
 
It is MDOT’s intent that the existing bridge end approach slabs be 
widened in such a manner that they meet the requirements of the 
specified Roadway Special Design Sheet BE-1A. This will require the 
Contractor’s engineer to design the widening with a combination of 
dowels, tying to existing reinforcing or provide for some other means 
of resisting the overturning moments and collision impact loads.  
 
4. What bridges are included from Station 478+00 to 779+00 (Temporary Lane 
Closures)? 
 
The Bridges over SR 43 and over Hobolochitto Creek near mile post 5.2 
 
5. The Technical Requirements, in Section 2.2.7, part 3, item d, requires the 
final locations of all existing and relocated utilities to be included in the record 
drawings.  Section 7.9 of the Technical Requirements restates this requirement 
by calling for the as-built plans to show the locations and profiles of all utilities 
within the projects “accurately”.  Meeting such a requirement may require 
substantial subsurface utility engineering effort.  What level of effort will MDOT 
require for the two utilities listed in Section 904, Notice to Proposers No. 2382?  
What will MDOT require if any additional utilities are encountered? 



 
It is MDOT’s intent to have accurate as-built drawings that clearly 
indicate known utilities in both plan and profile except for existing 
undisturbed utilities, profile grades will not be required for these lines.  
Full subsurface utility engineering and investigation is not required for 
undisturbed existing utility lines. 


